Rabu, 13 Oktober 2010

PELAYAR INTERNET BARU -ISLAMIC - halalscape

assalamualaikum... salam sejahtera
kepada semua peminat blog ni rakan-rakan seperguruan, anak2 didik, anak2 dan semuanya.. semoga dikurniakan kesihatan dan kewarasan..

hari saya nak kongsi bersama rakan peminat semua.. terdapat satu software pencari/pelayar internet yang dibina bercirikan/berorentasikan Islam... alhamdulillah.. ini bermakna Internet kita dapat dikawal pelayarannya daripada menerobosi alam2 yang tidak sepatutnya dilayari atau terlayar... ini dia HALALSCAPE..

Rakan2 boleh download link di bawah.. freeware.. dan sebenarnya saya belum cuba lagi.. harap2 ok utk keselamatan diri kita dan juga anak didik/pinak kita..amin..

http://halalscape.com


NOTE DARI BLOG LAIN...
Seperti yang dinyatakan pada tajuk entri, HalalScape adalah pelayar internet/internet browser Islamic pertama didunia. Pelayar ini berfungsi sama seperti pelayar internet lain, yang membezakannya adalah ia dapat menapis/menyekat korang atau anak korang (bagi yang dah berkahwin) dari melayari laman web yang mengandungi unsur-unsur lucah, perjudian dan lain-lain. Yang menariknya mengenai pelayar ini ia akan menyekat jika pengguna memasuki laman web yang mengandungi unsur lucah atau perjudian dan membawa mereka ke halaman yang selamat. HalalScape bukan sahaja sesuai untuk umat Islam, malah sesuai untuk pelbagai agama dan bangsa.

Dengan mengandungi parental control, HalalScape dapat menjamin dan membantu ibu bapa mengawal anak-anak dari melayari laman yang tidak sesuai untuk usia mereka. Pelayar ini juga direka untuk dapat berintegrasi dengan laman web pencarian seperti Google, Yahoo, dan Bing. Selain dari fungsi parental control, terdapat juga addon yang boleh dimuat turun seperti Muslim Prayer Times dan Islamic Calendar. Bagi addon Muslim Prayer Times, ia mempunyai fungsi untuk memperdengarkan laungan Azan pabila waktu solat telah tiba. Ia menyokong pelbagai lokasi seluruh dunia. Manakala Islamic Calendar akan memaparkan kalendar Islam atau Hijrah di statusbar.


Setakat ini, HalalScape hanya terdapat didalam versi Windows. Ia telah dicuba pada Windows 7 Ultimate 32-bit dan berfungsi sepenuhnya. Hanya terdapat satu bahasa yang disokong iaitu English. Untuk versi Arab ia masih dalam proses pembangunan.


SELAMAT MENCUBA... السلامة بالتجربة

Tiada ulasan:

Catat Ulasan